Mantorptravet - Att äga häst

Mantorptravet - Att äga häst

Den verkliga utmaningen i travsporten är naturligtvis att äga en travhäst.

Det kan inte finnas mycket som är mer spännande än när den egna hästen ska tävla - normalt sansade människor blir som barn på julafton timmarna före loppet.

En travhäst är dock ingen leksak utan en levande varelse som kräver mycket kunskap av sin tränare och vårdare. Det är också en relativt dyrbar hobby att äga häst - Att äga häst är nämligen först och främst en spännande hobby - att bara se hästen som en investering är inte särskilt realistiskt.

Ina Scot (född 1989) och Opal Viking (född 2000) har varit stora affischnamn för Mantorptravet. Både Ina Scot och Opal Viking var billiga hästar med enkla härstamningar. 20.000-30.000 kr betalade Kjell P Dahlström och Nils Enqvist för hästarna. Ina Scot sprang in drygt 20 miljoner medan Opal Viking sprang in 24 miljoner kr drygt tio år senare.

Så här enkelt är det dock vanligen inte, det måste poängteras. Att köpa en billig häst, träna den själv och bli mångmiljonär på kuppen… nej, den här sannsagan tillhör naturligtvis undantagen. Ett bra sätt - och klart vanligast i Sverige - är att flera personer går ihop och köper en häst. Det blir ofta roligare då, och framförallt mycket billigare. På Mantorp har funnits ett flertal exempel på väldigt framgångsrika hästar som ägdes av kompisgäng. Dumle Loss (född 2000) och Livi Barcelona (född 2003) är hästar som sprang in miljoner till sina ägaregäng. Dessutom hade ägargängen fantastiskt roligt när de tillsammans följde sina hästar, i träning och tävling, i vått och torrt. Eller via datorn…

- annons -

För att komma igång kan Du och kompisarna kontakta den Mantorptränare ni skulle vilja ha hästen i träning hos. Hen kan sedan hjälpa er att hitta ett lämpligt objekt som passar er plånbok. Vad som är ”lämpligt objekt” kan naturligtvis variera – vill ni ha en färdig tävlingshäst som kan starta redan nästa vecka? Eller en unghäst som ni vill följa hela vägen från uppträning till tävlingsdebut?

Hästar finns att köpa från några tusenlappar till miljoner. I det senare fallet handlar det naturligtvis om etablerade topphästar som tillhör elitskiktet. Det finns dock gott om hästar för en rimlig penning, eller femsiffriga belopp. Har ni hästen i professionell träning får ni sedan räkna med en månadskostnad runt ca 10.000 kr. Sedan tillkommer kostnader för veterinärbesök, transporter o dy. Är man 10-20 entusiaster som delar på räkningarna kan man få ”bra valuta” för pengarna. Och alla hobbies kostar ju. Skillnaden mot t ex segling, golf eller bilsport är att det finns en chans att det det ger något tillbaka. Även i plånboken.

Vid Mantorp, och runt om i Östergötland, finns 15 professionella tränare. Och i Östergötland behärskar vi verkligen konsten att träna häst. Mantorpstränarna har firat enorma framgångar som uppmärksammats även i media. Kanske väljer ni den tränare med stora framgångar på tävlingsbanan, hen som verkar ”så trevlig” eller hen med stallet på er hemort?

Välkommen till travsporten på allvar!

Hästägaransvarig Mantorptravet: Roger Elebring roger.elebring@mantorp.travsport.se eller 0142-82506

Image
Image

Mantorp Arena har alltid hästen i centrum.
Trav- och ridsporttävlingar är givna i kalendern men där finns också andra spännande evenemang. Prenumerera på vårt nyhetsbrev så missar du inget!

VÄLKOMMEN!

Image

Boka bord till vår restaurang eller till vår caféläktare. För information om menyer, tider för ankomst, bokning etc. Se nedan.

- annons -