Mantorptravet - Ledaren

Ledaren - Sportchefens krönika

(Från travprogrammet inför måndag 21 september)

Final i Sikta mot stjärnorna

En härlig travdag blir det på måndag kväll. Final i treåringsserien Sikta mot stjärnorna där vinnaren erhåller 200.000 kr. Men det finns fler godbitar under kvällen och det känns som att hela ”travfamiljen” får vara med. Både vad beträffar två- som fyrbenta.

Tvååringslopp, fyraåringslopp för ston, Sprinterkrevaden för dom snabba äldre hästarna, UltraStayern för dom ”björnstarka” hästarna och sist men inte minst ett P21-lopp.
Kuskeliten är givetvis på plats och det körs även ett uttagningslopp till Amatör-SM med många hemmaekipage i startlistan.

Sikta mot stjärnorna för 26:e gången
Treåringsloppets final, i år med ett förstapris på 200.000 kr, har återigen samlat ett fint startfält. Likt 2019 vanns det sista försöket av en häst tränad av Björn Goop. Zola Key raderade då ut Scarlet Knights banrekord med 1.13,6/2160 m. Förrförra måndagen var det stoet Balsamine Font som slog förra Goop-hästen Fanny Chenals rekord då hon segrade på 1.13,9/2160 m. Segertiden blev för övrigt också ett svenskt rekord.
Balsamine Font är en av tre ston i finalen och trots ett bakspår blir hon säkert favorit i finalen. Jerry Riordans Globalizer som nyligen galopperade bort sig i Oaks-kvalet är dock en tuff motståndare. Tredje stoet är Anders Zackrissons Violin Brodda. Anders har också med sig Voyager West till finalen och samma bedrift att kvala in två hästar har Stefan Melander gjort, genom Big Top Lindy och Fire n’Fury.

Hemmahästen Hopeusteponalego saknas
Hemmatränaren Stefan P Pettersson försökte kvala in amerikanskfödde Hopeusteponalego i det sista försöket men en sjätteplats räckte inte denna gång. Däremot återkommer tyskfödde Hidalgo Heldia till gamla ”hemmabanan”. Tränaren Patricia van der Meer hade hästen uppstallad på Högstorp Gammalkil en tid i somras. Den senaste tiden har dock Raja Mirchi-sonen varit söderöver och så sent som 6 september startade hästen i Berlin. Trots oviss form räknas han tidigt i finalen.

Det har varit glest anmält i årets sju försök. Även hemmahästarna har varit lätträknade och en översyn av serien görs nu inför dag- och lopplaneringen inför 2021.

Sprinterkrevaden
Sprinterloppet över 1640 m lockar i år med ett förstapris på 100.000 kr och många kändisar från STL-loppen kommer till Mantorp. Segertider på 11-tider har det handlat om fem av sju gånger dom senaste åren.

UltraStayern för tionde gången
Långloppet UltraStayern över 3640 m har inte lika många år på nacken som ovan nämnda lopp. Nu är det dock dags för ett tioårsjubileum och jag tror att Giuseppe Lubranos Pacific Face tar revansch efter fjolårets nederlag som tvåa bakom Robert Berghs Explosive Merlot. Pacific Face har utvecklats kraftigt och han kommer nu till start i UltraStayern efter hedersvärda insatser i Åby Stora Pris och Sundsvall Open Trot. Pacific Face verkar trivas bra på Mantorp (vem gör inte det!) Fem starter har resulterat i en seger, två andra- och två tredjeplatser.

Publik igen?
Slutligen några ord om framtiden. Vi längtar efter att få öppna för publik igen men har tyvärr i skrivande stund inget besked om när det kan ske. Tillsammans med Hozan på The Horze planerar vi för ett ”coronasäkrat” återöppnande så att vi är beredda när ett besked kommer!

Roger Elebring
Sportansvarig Mantorptravet.

- annons -

Image
Image

Mantorp Arena har alltid hästen i centrum.
Trav- och ridsporttävlingar är givna i kalendern men där finns också andra spännande evenemang. Prenumerera på vårt nyhetsbrev så missar du inget!

VÄLKOMMEN!

Image

Boka bord till vår restaurang eller till vår caféläktare. För information om menyer, tider för ankomst, bokning etc. Se nedan.

- annons -