Mantorptravet - Ledaren

Ledaren - Sportchefens krönika

Who’s Who i högintressant gulddebut

För åttonde gången arrangeras V75 på Mantorp helgen efter Elitloppet. Jackpottarna brukar vara legio men den här gången får vi, för andra gången på åtta år, nöja oss med en ”vanlig” omgång efter en ovanligt svår V75-omgång under elitloppssöndagen.
Förutom sedvanliga divisioner står årets upplagor av Ina Scots Ära för fyraåringarna, Arne Erikssons lopp för stona och Östgötaloppet för gulddivisionen på dagens program.

Who’s Who – och vem vinner?

Gulddivisionen tilldrar sig det på förhand största sportsliga intresset. Pasi Aikios femåring Who’s Who gör här en hyperintressant första start i sammanhang där han stöter på etablerade hästar ur det äldre gardet. Årsdebuten gav mersmak inför vad som komma skall. Fjolårets derbyvinnare och världsrekordhållare har dock dragit ett startspår i bakre ledet och lär inledningsvis ha i stort sett hela fältet framför sig.
Lyckas Who’s Who upprepa sin fader Maharajahs seger? Och ägande Stall Travkompaniets?
Maharajah var också fem år då han vann Östgötaloppet 2010 som då avgjordes över medeldistans.
Och ägaren Stall Travkompaniets VD Annika Lindblom har dessutom starka kopplingar till Östgötaloppets första upplagor. Såväl 1965 som 1969 vann nämligen Annikas far Knut Lindblom Östgötaloppets upplagor. Knut var då proffstränare på Solvalla.

- annons -

Vallagruppen i artikel - Travsport - Mobile

Tarzan igen i Ina Scots Ära?

V75-omgången inleds med årets upplaga av Ina Scots Ära. Stefan Melander har hög träffprocent i större lopp på Mantorp och är som tränare titelförsvarare i Ina Scots Ära. I fjol vann ju Zack’s Zoomer. I den här upplagan mönstrar han fyra hästar av vilka Thrust Control övertygat stort i stentuff konkurrens i Sverige. Motstånd saknas inte men Thrust Control har fördelen av att ha lottats till ett bra utgångsläge. Noterbart är dock att de två senaste upplagorna av Ina Scots Ära har vunnits av hästar från startspår åtta…

Tack och adjö, Readly!

Elitloppet genomfördes i år under yttre omständigheter som var långt ifrån vad man önskar. Men det får vi tyvärr leva med. Liknande vädermässiga förhållanden rådde för sex år sedan när Nahar vann.
Dessutom blev turerna runt årets final trista där mycket snack kom att handla om en tveksam gångart och en tvivelaktig kuskmanöver. Vi fick också ännu en gång tydliggjort att hästar är av kött och blod. Inte minst genom Readly Express avskedsföreställning som fick ett snöpligt slut. Och de båda andra finalfavoriterna agerade knappast på sin högsta nivå. För det var väl ändå inte så att Dijon helt enkelt var för bra?
Publiken fick nu trots allt tillfälle att hylla en av våra största stjärnor genom tiderna. Har någon svensk häst någonsin åstadkommit så mycket i blott 37 tävlingsframträdanden som vad Ready Express gjort? Närmaste till hands ligger att jämföra med vad Ina Scot på 90-talet uträttade i sina 91 starter.

Välkomna till dagens tävlingar!

Thomas Knutsson
Sportchef

Image
Image

Mantorp Arena har alltid hästen i centrum.
Trav- och ridsporttävlingar är givna i kalendern men där finns också andra spännande evenemang. Prenumerera på vårt nyhetsbrev så missar du inget!

VÄLKOMMEN!

Image

Boka bord till vår restaurang eller till vår caféläktare. För information om menyer, tider för ankomst, bokning etc. Se nedan.

- annons -