Mantorptravet - Ledaren

Ledaren - Sportchefens krönika

(Från travprogrammet inför måndag 16 mars)
Sikta mot stjärnorna med tidigare finaldatum

I kväll körs årets första försök i treåringsserien Sikta mot stjärnorna. Årets serie innehåller sju försök med final måndag 21 september. Finalen ligger i år två veckor tidigare än vanligt. Främsta orsaken är en omstuvning i det Breeders’ Crown-schema som legat fast i flera år.

Finalchans för de som missar Kriteriet/Oaks
Tidigare har finalen av tradition körts en måndagskväll någon vecka in i oktober. Dagen efter vårt normala finaldatum körs i år dock årets sista försöksomgång till Breeders’ Crown på Örebro. En omgång som alltid lockar en hel uppsjö av bra hästar vilket med all säkerhet hade påverkat vår final negativt.

Att uttagningarna till Kriteriet och Oaks är i år är förlagt femton dagar före de båda loppens finaler har säkerligen undgått endast ett fåtal. Men det gör att finalen i Sikta mot stjärnorna kan placeras mellan uttagningarna och finalerna till kriterieloppen. För Mantorps del innebär det att dessa uttagningar i år går tio dagar före Sikta-finalen, medan sista Breeders’ Crown-försöken ligger 15 dagar efter. Genom att uttagningarna till Kriteriet och Oaks går rekordtidigt i år öppnar det upp för möjligt finaldeltagande i Sikta mot stjärnorna-finalen för de hästar som inte kvalar i till Kriteriet. Speciellt de som ex vis galopperat bort sig, suttit fast eller på annat sätt inte gått i botten.

Att det inte går att kombinera Sikta mot stjärnorna och Kriteriet/Oaks gör mindre, den möjligheten har få utnyttjat genom åren.

Wången Cup i ny skepnad
Genom nya licensbestämmelser har Wången Cup en ny skepnad. Loppserien är nu också öppen för de som tidigare kallades amatörer. Loppet i kväll körs som V64-2.

Mantorps tvåbenta ponnystjärna, 13-åriga Engla Johansson, kommer att tillbringa en vecka på Wången i Jämtland veckan efter midsommar. Genom sina meriter under 2019 har hon utsetts till Mantorps representant under Ponnyelitveckan som arrangeras på Wången.

Ett annat av kvällens V64-lopp är endast öppet för B-tränade hästar. Till skillnad från Wången Cup är kravet här att hästarna ska vara tränade av B-tränare. Däremot är det fritt för proffstränare att köra. 15 hästar på tre startvolter möter upp. Antalet anmälda hästar i de här loppen vittnar om att de fyller en viktig funktion.

V75-segrarna ramlar in…
Mantorps V75-tävlingar kvällen före julaftonen blev ju, som jag tidigare nämnt, något av startskottet för vad som fortsätter vara en framgångsrik resa inom V75-spelet för mantorpstränade hästar.
I lördags blev det ytterligare en seger. Stefan Dahls Shutter Island skrällvann som 45-oddsare ett försök Diamantstoet.

Med startpunkt uppesittarkvällen har det blivit sex mantorpssegrar inom V75. Dessutom till glada odds. Sextetten Zinzan Cash-Goodwill Pellini-I’m A Believer-Zenzero Jet-Leonas Sami-Shutter Island har levererat vinnaroddsserien 10-56-11-3-13-45 gånger pengarna. Snart dags för spelarna att ta Mantorpshästarna på allvar…

Fyra av V75-segrarna har alltså kommit i år. Svensk Travsport för dock ingen statistik över segrare i V75-lopp, endast för divisionslopp samt Diamantstoet. Segrar som i Zenzero Jets fall i V75-Mästarna, räknas alltså inte in i någon statistik över banornas segerantal inom riksspelet. Inte heller eventuella kriterie- och derbysegrar eller ex vis Kungapokalen och Harper Hanovers lopp som heller inte räknas.

Mantorp står då det handlar om renodlade rikstotosegrar på antalet tre hittills i år. Året är långt men i nuläget är faktiskt endast Jägersro, Halmstad och Solvalla mer framgångsrikt i segerantal.

Välkomna till kvällens tävlingar!


Thomas Knutsson
Sportchef

- annons -

Image
Image

Mantorp Arena har alltid hästen i centrum.
Trav- och ridsporttävlingar är givna i kalendern men där finns också andra spännande evenemang. Prenumerera på vårt nyhetsbrev så missar du inget!

VÄLKOMMEN!

Image

Boka bord till vår restaurang eller till vår caféläktare. För information om menyer, tider för ankomst, bokning etc. Se nedan.

- annons -