Mantorptravet - Ledaren

Ledaren - Sportchefens krönika

(Från travprogrammet inför måndag 29 juni)

Helen Ann Johansson Invitation 2020

På måndag avgörs den sjätte upplagan av Helen Ann Johansson Invitation.

Som vanligt är det Helen själv som har bjudit in flera av landets absolut framgångsrikaste kvinnliga körsvenner.  

Flest segrar i år av alla har Emilia Leo, faktiskt både i sulky och monté. I sulky har det blivit 28 segrar och drygt 2,6 miljoner inkört i år.
Tvåan i ligan Kim Moberg (14 segrar 855.300 kr inkört) är också på plats.
Henna Halme som vann loppet i fjol, har i år tagit 11 segrar och har kört in drygt 788.000 kr.
Ytterligare en tidigare segrare i Helen Anns lopp finns med, Anna Sedström som vann loppet 2018.
Rebecca Dahlén, som hade licensen på Mantorp (2013-2016) finns såklart också med. Här snackar vi om en formstark tjej som i år har vunnit damloppen Hertiginnan av Västergötland Kronprinsessan Victorias lopp och Gotlandssmycket.
Sofia Frilén från Bergsåker är ett stjärnskott som kommer att köra sitt första lopp på Mantorp någonsin. Den 29-åriga tjejen började köra lopp 2010 och har haft framgångsrika år både 2018-2019.
Även Jenny A Björk är sällsynt på Mantorptravet. Nu kommer hennes tredje framträdande här varav det andra i Helen Anns lopp. Hon deltog i loppet 2016 då hon kom fyra med Yster Brick.
Jenny Brunzell som vann på Mantorp senast, kör Johan Lejon-tränade Personal Jesus. En ny skräll?
Hanna Lähdekorpi från Halmstad, får köra en Romme-häst. Joakim Elfving-tränade Qeen Roc
Henriette Larsen får prova på Peter Untersteiner-tränade Undigious Diamant som vann på 13-tid över distansen nyligen. Detta med voltstart!
Felicia Molin får köra Durello, även han noterade en 13-tid över 2160 m näst senast.

Hemmalaget representeras av Johanna Lind som var med redan i fjolårets upplaga. 2019 hade Johanna sitt klart bästa år hittills men i år har det gått trögare. Kanske kommer årets första seger nu? Scotch Brodde har en sylvass avslutning med rätt löpningsförlopp.

Mantorpsloppet – för 54:e gången
Klassikern Mantorpsloppet har körts sedan 1967 då Golden Clipp vann på km.tiden 1.23,7! Nu är det andra tider som gäller – senaste åtta årens upplagor har gett segertider på 1.11,7a eller bättre vid sex tillfällen.
På måndag gör Timo Nurmos-tränade Cab Lane en intressant comeback. Femåringen har endast förlorat vid fyra tillfällen. Vid första tillfället handlade det, opassande nog, om finalen i Svenskt Travkriterium 2018 då hästen föll tillbaka från ledningen och slutade oplacerad (spelad till 62 för 10). Fem lopp avverkades i fjol och två lopp vann Muscle Hill-sonen. Bland annat ett Breeders Crown-försök på Mantorptravet. I Mantorsloppet gör hästen sin första start över kort distans!

Hassangården till salu
Ina Scot som Helen Ann Johansson vann Prix d’Amerique med 1995, tränades upp på Hassangården utanför Tranås. Nu är gården till salu och på söndag, dagen innan denna tävlingsdag, är det visning. Mäklare är ingen annan än Johan Carlfjord (f d proffstränare på Mantorptravet) som numera är mäklare till professionen. Läs mer på sid 6 i programmet.

 

Roger Elebring

Sportansvarig

- annons -

Image
Image

Mantorp Arena har alltid hästen i centrum.
Trav- och ridsporttävlingar är givna i kalendern men där finns också andra spännande evenemang. Prenumerera på vårt nyhetsbrev så missar du inget!

VÄLKOMMEN!

Image

Boka bord till vår restaurang eller till vår caféläktare. För information om menyer, tider för ankomst, bokning etc. Se nedan.

- annons -