Mantorptravet - Ledaren

Ledaren - Sportchefens krönika

Finaldags i Sikta mot stjärnorna

Årets försöksserie i Sikta mot stjärnorna är avverkad och i kväll är vi framme vid finalen. 56 olika hästar har deltagit i försöken, en del av dem vid flera tillfällen.
Sex av de åtta försökssegrarna återfinns i finalfältet vilket får betraktas som en hög siffra.

Zola raderade Scarlets notering
Försöksserien har bjudit på många minnesvärda prestationer. En av dem svarade definitivt Zola Key för då han i det sista försöket dundrade runt på 13,6 med voltstart. Noteringen innebar att ett av de äldsta banrekorden raderades ut, nämligen Scarlet Knights 13,9 från 2001.
Men rekord är till för att slås. Utvecklingen av avel, banunderlag, utrustning och träningsmetoder går rasande fort och mot bakgrund av det stod sig Scarlet Knights rekord i många år, närmare bestämt 18 år. Och världsrekordet kom att stå sig i 13 år.
Scarlets Knights segertid 2001 var nämligen också världsrekord för treåringar med voltstart på medeldistans då det begav sig. Då han gästade Mantorp en junikväll för ett försök i Ina Scots Ära gjorde han också sitt första framträdande utanför Solvalla. Därefter väntade försöks- och finalseger i Ulf Thoresens Minneslopp på Bjerke innan han svarade för en av de främsta och mest anmärkningsvärda bedrifterna en svensktränad häst gjort. Nämligen att resa över till USA och vinna Hambletonian Stakes!
Hemkommen till Sverige igen väntade ett par månaders tävlingspaus för att ladda batterierna inför treårssäsongens två återstående starter. Först finalen i Sikta mot stjärnorna och därefter Orsi Magnelli i Milano. Med segrar även i dessa lopp gick han obesegrad genom treårssäsongen.

- annons -

Favoritparad de senaste åren
De fem senaste årens finalupplagor har slutat med favoritseger, låt vara att favoritskapet vid ett tillfälle var delat.
Av 24 finaler har spelfavoriten infriat spelarnas förtroende 13 gånger. Men det innebär inte att vi inte fått se tunga favoritfall. Veijo Heiskanens Shippmate Hanover stod i 10 för 10 då han straffade ut sig med galopp 1997. Och norske Alien Chip och finske Express Merett föll båda till bottenoddset 12 för 10 i sina upplagor.

Bra segerstatistik för stona
Stona tycks ha klarat sig utmärkt i Sikta mot stjärnorna. De två senaste finalerna har slutat med seger för ston. Och av de åtta senaste finalupplagorna har hälften vunnits av ston.
I år försvaras stonas färger av Svecak Palema. Även hon för övrigt banrekordhållare genom sin försöksseger på 12,1a över sprinterdistans.

Årgångslopp och Milles Minne
V64-omgången innehåller för övrigt ytterligare ett treåringslopp samt ett fyraåringslopp för ston. Ikväll avgörs också Milles Minne. Vi hyllar Mantorps förste banmästare och allt-i-allo med ett sprinterlopp.
Utanför V64-spelet ligger ett tvååringslopp som har lockat åtta deltagare, däribland hemmahästen Solkattens Ganesha som gjorde ett finfint intryck i kvalloppet senast. Tränaren Tomasz Wisniewski har tidigare goda erfarenheter av tvååringstävlande då han var delaktig i Catch My Loves framgångar, då i Susanne Janssons träning.
Ett år senare återknöts bekantskapen. Tomas Wisniewski kvitterade ut sin proffstränarlicens och Catch My Love tillhörde de första i hans träning.

Välkomna till kvällens tävlingar!

Thomas Knutsson
Sportchef

Image
Image

Mantorp Arena har alltid hästen i centrum.
Trav- och ridsporttävlingar är givna i kalendern men där finns också andra spännande evenemang. Prenumerera på vårt nyhetsbrev så missar du inget!

VÄLKOMMEN!

Image

Boka bord till vår restaurang eller till vår caféläktare. För information om menyer, tider för ankomst, bokning etc. Se nedan.

- annons -