Mantorptravet - Ledaren

Ledaren - Sportchefens krönika

Fullmatad tävlingskväll inleder juli

Sommaren rusar på och vi är nu framme i den klassiska högsommarmånaden juli. Mantorp såväl inleder som avslutar månaden med de båda datumens huvudtävlingar. I kväll handlar det alltså om V64-tävlingar.

Många treåringar i kväll
Denna tävlingsdag bjuder på tolv lopp sedan propositionen för treåriga ston delats (körs som lopp 1 och lopp 3). 14 av deltagarna är debutanter med överlag intressant härstamning. Allra mest merittyngd av deltagarnas mödrar är Electric Rains mor Mystical Sunshine som sprang in drygt 12 miljoner kronor i Nordamerika. Bland segrarna märks Matron Stakes, Breeders’ Crown och Trotting Classic Oaks.
Dessutom körs denna kväll det femte försöket i Sikta mot stjärnorna vilket gör att vi får åtnjuta tre treåringslopp. Medräknat treåringar i övriga lopp innebär det att programmet innehåller hela 39 treåringar.

… och många ston…
Genom det delade treåringsloppet uppgår antalet stolopp i kväll till fyra. Ett av dem är för fyraåringar med 15 märrar bakom bilens vingar. Tre av de sex V64-loppen innehåller för övrigt 15 deltagare.

Mantorpsloppet i ordinär skepnad
På programmet står också Mantorpsloppet. Ett lopp som i många herrans år kördes som utslagningslopp med två försök och en final. Benägenheten att starta två gånger samma dag minskade dock betydligt de senaste upplagorna i den formen. Trots förhållandevis goda prispengar att tävla om.
Sedan i fjol handlar Mantorpsloppet om ett ”vanligt” lopp. Lite synd att bryta ett koncept men tränarkollektivet har indirekt sagt sitt och det måste vi förhålla oss till.

- annons -

Toppkväll med V86 den sista juli
Högsommarens största tävlingsdag på Mantorp väntar onsdag 31 juli. En hel V86-omgång arrangeras då på Mantorp och den samlade prissumma kommer att uppgå till 2,1 miljoner kronor. Samtliga åtta V86-lopp beräknas ha ett förstapris på minst 100.000 kr.
Däribland ingår fyra Breeders’ Crown-lopp, försök till såväl Bronsdivisionen som Diamantstoet samt årets upplagor av styrkeprovet UltraStayern (över 3640 meter) och Takter-Trofén.

Jimmy Takter på Mantorp senast
Och apropå Takter. Jimmy Takter var tillsammans med hustru Christina på plats på Mantorp förra tävlingsdagen. Han uttryckte då hur glad, tacksam och stolt han är över att hans gamla, och första, hemmabana årligen kör ett lopp till familjen Takters ära.
Det gick inte att ta miste på hur roligt Jimmy tyckte det var att vara tillbaka där det en gång började.
- Det är många minnen som kommer tillbaka. Det känns väldigt speciellt. Jag har inte varit i Sverige den här tiden på året sedan jag flyttade till USA för 40 år sedan. Det är underbart, sa Jimmy då han intervuades. Och det var ingen tvekan om att han menade det.

Sexfaldig champion tillbaka
I kvällens tolfte och sista lopp får vi återse en välbekant profil. En nu 63-år gammal champion på Mantorp. Hela sex gånger erövrade han körsvenschampionatet här.
Carl-Erik Lindblom hoppade ju av kuskbocken av hälsoskäl för nästan fem år sedan. I fjol gjorde han comeback i Legend-loppet på Solvalla och sedan har det blivit ytterligare tolv lopp körda.
Två segrar har det blivit sedan comebacken för Calle, båda med Bo C. Och i kväll är han tillbaka på Mantorp i sin lätt framåtlutade stil bakom just Bo C.

Välkomna till kvällens tävlingar!

Thomas Knutsson
Sportchef

Image
Image

Mantorp Arena har alltid hästen i centrum.
Trav- och ridsporttävlingar är givna i kalendern men där finns också andra spännande evenemang. Prenumerera på vårt nyhetsbrev så missar du inget!

VÄLKOMMEN!

Image

Boka bord till vår restaurang eller till vår caféläktare. För information om menyer, tider för ankomst, bokning etc. Se nedan.

- annons -