söndag, 21 april 2019

Att äga häst

Skrivet av  Publicerad i Sport och spel onsdag, 15 januari 2014 00:00
Betygsätt den här artikeln
(4 röster)

Den verkliga utmaningen i travsporten är naturligtvis att äga en travhäst.

Det kan inte finnas mycket som är mer spännande än när den egna hästen ska tävla - normalt sansade människor blir som barn på julafton timmarna före loppet.

En travhäst är dock ingen leksak utan en levande varelse som kräver mycket kunskap av sin tränare och vårdare. Det är också en relativt dyrbar hobby att äga häst - Att äga häst är nämligen först och främst en spännande hobby - att bara se hästen som en investering är inte särskilt realistiskt.


Opal Viking har på senare år varit det stora affischnamnet för Mantorp. 2008 var han Sveriges överlägset vinstrikaste häst med drygt åtta miljoner intjänat. Opal Viking var en billig häst med enkel härstamning som tränas av en nybörjare. Opal Viking var nämligen Kolmårdsamatören Nils Enqvists första häst. 22.000 kr betalade Nils Enqvist för Opal Viking i ett paket tillsammans med en annan häst. Då var hästen två år. Nu, som nioåring har han totalt sprungit in 18 miljoner kr.


Så här enkelt är det dock vanligen inte, det måste poängteras. Att köpa en billig häst, träna den själv och bli mångmiljonär på kuppen… nej, den här sannsagan tillhör naturligtvis undantagen. Ett bra sätt - och klart vanligast i Sverige - är att flera personer går ihop och köper en häst. Det blir ofta roligare då, och framförallt mycket billigare. På Mantorp finns ett flertal exempel på väldigt framgångsrika hästar som ägs av kompisgäng. Dumle Loss och Livi Barcelona är hästar som sprungit in miljoner till sina ägaregäng. Dessutom har de fantastiskt roligt när de tillsammans följer sina hästar, i träning och tävling, i vått och torrt. Eller via datorn…


För att komma igång kan Du och kompisarna kontakta den Mantorptränare ni skulle vilja ha hästen i träning hos. Han kan sedan hjälpa er att hitta ett lämpligt objekt som passar er plånbok. Vad som är ”lämpligt objekt” kan naturligtvis variera – vill ni ha en färdig tävlingshäst som kan starta redan nästa vecka? Eller en unghäst som ni vill följa hela vägen från uppträning till tävlingsdebut?


Hästar finns att köpa från några tusenlappar till miljoner. I det senare fallet handlar det naturligtvis om etablerade topphästar som tillhör elitskiktet. Det finns dock gott om hästar för en rimlig penning, eller femsiffriga belopp. Har ni hästen i professionell träning får ni sedan räkna med en månadskostnad runt 8.000-9.000 kr. Sedan tillkommer kostnader för veterinärbesök, transporter o dy. Är man 10-20 entusiaster som delar på räkningarna kan man få ”bra valuta” för pengarna. Och alla hobbies kostar ju. Skillnaden mot t ex segling, golf eller bilsport är att det finns en chans att det det ger något tillbaka. Även i plånboken.

Vid Mantorp, och runt om i Östergötland, finns drygt 20 professionella tränare. Och i Östergötland behärskar vi verkligen konsten att träna häst. Mantorpstränarna har firat enorma framgångar som uppmärksammats även i media. TV4 hade under 2008 ett närmast stående inslag i lördagarnas V75-sändningar på lördagarna där man återkom till ”Undret på Mantorp”.Kanske väljer ni den med stora framgångar på tävlingsbanan, han som verkar ”så trevlig” eller han med stallet på er hemort?

Välkommen till travsporten på allvar!

Hästägaransvarig Mantorptravet: Roger Elebring roger.elebring@mantorp.travsport.se eller 0142-82506

 
Senast ändrad torsdag, 08 Maj 2014 14:45

Annons - Sponsorer

Våra sponsorer

ahmans.jpgexeo.jpgforsbergs.jpgostkustens.jpgvallagruppen.jpgahmans.jpgexeo.jpgforsbergs.jpgostkustens.jpgvallagruppen.jpg