tisdag, 21 augusti 2018

Sommar med sportsliga godbitar

Skrivet av  Publicerad i Före tävlingsdag måndag, 18 juni 2018 16:10
Betygsätt den här artikeln
(26 röster)

Lunchtävlingar sågs inledningsvis som ett tveksamt inslag i travkalendern ”Vem har tid att tävla mitt på dagen?” Och framför allt: ”Vilka amatörer har möjlighet att tävla på vanlig arbetstid? ”
Lunchtävlingarna har nu satt sig sedan flera år tillbaka och ser vi till antalet hästar som anmäls, är dessa den kanske populäraste tävlingsdagstypen. Måndagsluncherna anses dock fortfarande vara ett gissel för vissa kategorier, i synnerhet de större proffsstallen som har en intensiv träningsdag efter helgen.
Men även dagens test med ett rent B-tränarelopp slog väl ut.  Där uppnåddes dagens högsta anmälningssiffra med 26 hästar! Och många storstall från när och fjärran lastar hästar till Mantorp för dagens tävlingar. Vi får avnjuta tävlingar av osedvanligt hög lunchklass.


Mantorpsloppet i ny skepnad

Efter dagens tävlingar väntar nu ett tävlingsuppehåll på tre-och-en-halv vecka. Först måndag 16 juli (dagen efter VM-finalen i fotboll) är det dags igen och då handlar det om V64 och årets upplaga av Mantorpsloppet.

Mantorpsloppet har i år, efter mycket grubblande, bytt skepnad från utslagningslopp till ett ”vanligt” lopp med 100.000 kr i förstapris. Orsakerna till detta är flera:
Det tycks vara allt svårare att locka tränarna att starta en häst två gånger samma tävlingskväll. För två år sedan hade vi sex hästar i ena försöket och sju i det andra. Whitehouse Express vann både försök och final och kunde kvittera ut 175.000 kr. 
I fjol blev det två fulla försök med tio hästar i varje. Men kvaliteten var låg, åtminstone mot bakgrund av att segraren i försök och final kunde vinna totalt 110.000 kr. Fjolårets poängrikaste deltagare hade 1310 startpoäng. De övriga låg på mellan 200 och 896 poäng. Poängsumman säger visserligen inte allt men det är helt enkelt för klent i förhållande till prispengarna som erbjöds.
Nästa sak är att det är färre hästar numera, skillnaen märks bara mot i fjol. Med mycket lopp för klassen runt om i landet är risken för stor att man inte kan locka hästar för två, åtminstone anständigt fyllda, försök.
Till bilden hör också det faktum att anmälningarna sköts numera centralt vilket gör den här typen av lopp lite extra utsatta. Det påverkar säkert inte antalet anmälda men däremot bilden av utslagningsloppets helhet. Centralt går man strikt efter poäng vid uppdelning i försöken. Och jag begär inte att man på ST ska grotta ned sig i detaljer som tidigare kanske nagelfors på banorna. Men det har medfört att kvaliteten mellan försöken blivit ojämn plus att det ex vis kan hamna fyra hemmahästar i ena försöket och ingen i det andra. 

Det är med stor vånda man gör en förändring av ett koncept som sett likadant ut i 36 år. Med två försök och en final över sprinterdistans. Precis som Elitloppet. Inga jämförelser i övrigt…
Man ska därför tänka sig för men tiderna förändras och det måste man förhålla sig till. Årets upplaga av Mantorpsloppet handlar om ett enda lopp med 100.000 kr i förstapris. Och det skulle förvåna mig om kvaliteten på deltagarna i årets upplaga inte blir avsevärt högre. Även om, eller just därför, att vi bara får se dem en gång…


Första augusti en toppkväll!

Efter Mantorpsloppet dröjer det sedan bara 16 dagar till årets största tävlingsdag utanför V75. Mantorp arrangerar onsdag 1 augusti den första V86-omgången här. Och det handlar om fyra Breeders Crown-lopp, uttagningslopp till Diamantstoet och årets upplaga av femåringsloppet Kjell P Dahlströms Minne.


Hela V86-omgången avgörs på Mantorp, det är alltså inte fråga om V86 Express där två banor saxar. Det här kommer att bli en storslagen toppenkväll, lita på det! Aldrig tidigare har så mycket prispengar delats ut under en och samma tävlingsdag utanför V75-ramen.
Notera datumet i almanackan, trassla dig ur det eventuella Skänninge Marken-besöket eller förlägg det åtminstone till dagtid eller till torsdagen!


Välkomna till dagens tävlingar och trevlig midsommar!Thomas Knutsson
Sportchef

Senast ändrad onsdag, 20 juni 2018 15:19

Annons - Sponsorer

Våra sponsorer

ahmans.jpgexeo.jpgforsbergs.jpgostkustens.jpgvallagruppen.jpgahmans.jpgexeo.jpgforsbergs.jpgostkustens.jpgvallagruppen.jpg