tisdag, 11 december 2018

En miljon till hästägarna -

Skrivet av  Publicerad i Före tävlingsdag torsdag, 29 november 2018 09:10
Betygsätt den här artikeln
(27 röster)

Mantorp arrangerar den här veckans Grand Slam 75-omgång, spelformen som avgörs på söndagar. En ensam vinnare med sju rätt är då garanterad en vinst på 15 miljoner kr. Trots att spelformens omsättning i regel ligger en bit under detta belopp! Och då går ändå 60% av omsättningen (minus spelavdrag 35%) till sex- och femrättspotterna!

 

Stora prispengar
Dagens högst doterade lopp är Klass I-försöket som avslutar GS75-omgången. Totalt kommer i de elva loppen att utbetalas en miljon i prispengar.
December är en stark månad för Mantorp när det gäller prispengar. Två dagar före julafton, lördag 22 december, avgörs V75 på Mantorp. Bordsbeställningarna till travrestaurangen ramlar in i en strid ström och den som väntar riskerar att bli utan plats. Restaurangen serverar då sin stora julbuffé till det facila priset av 395 kr.
Som årets sista tävlingsdag är det också dagen då, om inte förr, årets championat avgörs. Vi kommer då att hylla såväl tvåbenta som fyrbenta toppar.
För de tre tävlingsdagarna i december är prispengarna budgeterade till 4,1 miljoner kr.

 

Championstriderna in i slutskedet
Vi går nu in i julmånaden och slutspurten i championstriderna. Körsvenschampionatets titelförsvarare Kim Eriksson vann en seger senast medan antagonisten Carl Johan Jepson tog två. Det innebär att Jepson har två upp på Kim i nuläget. I praktiken tre efter Jepson också har fler andraplatser.  Tre tävlingsdagar återstår och Kim kommer säkert inte att ge sig utan strid…
Och är det för tidigt att räkna ut ”den gamle”? Jorma Kontio har länge smugit i ryggar och nästan omärkligt närmat sig tätduon för finishen. Och kom ihåg vad Åke Svanstedt sagt: ”Ingen är så svår att möta i en upploppsduell som Jorma!” Alla tre är på plats på Mantorp idag.
I tränarchampionatet har det inte hänt så mycket under hösten. Frånsett att striden om andraplaceringen har hårdnat. Peter Untersteiner har behållit sitt trepinnarsförsprång en längre period och har dessutom på papperet bäst laddat av tätgruppen inför dagens tävlingar.

 

Tävlingskarriären över för Oasis
På måndagskvällen tog Stefan P Pettersson bladet från munnen och avslöjade inför TV-kameror att det är färdigtävlat för Oasis Bi. Efter en tävlingskarriär som på många sätt saknar motstycke. Inte främst genom ett antal tunga titlar utan att i så många år tävlat i yppersta världseliten med ständiga tätplaceringar som följd. Dessutom med en panters smidighet ända upp i aktningsvärd ålder.
Penningmässigt är Lotteriloppet i Neapel den största segern. Men andraplatser i VM, Olympiatravet, Oslo Grand Prix, Masters-final och tredjeplatser i bl a VM och Prix d’Amerique talar sitt tydliga språk. Det har helt klart handlat om en världsstjärna.
2018 kom att att bli hans sista tävlingsår. Med mycket avelsarbete blev det i år bara fyra starter. Totalt inbringade Oasis Bis tävlingskarriär 17.911.464 kr.

 

Barfotaförbud i tre månader
Under vintermånaderna december, januari och februari råder förbud mot att tävla barfota i Sverige. Mantorp kommer att avhålla sex tävlingsdagar under denna period.
Hela tävlingsschemat för 2019 återfinns på sidan 30 i detta program. De stjärnmarkerade tävlingsdagarna anger att det handlar om det aktuella datumets huvudtävlingsdag i landet. Av konkurrensskäl får spelformerna i detta läge inte anges då ATG inte får favoriseras gentemot andra spelbolag. För att få ett hum om tävlingsdagens betydelse kan dock följande jämförelse göras med vad som gällde 2018. En stjärna motsvarar en tävlingsdag av vad som 2018 var V64-standard, två stjärnor V86 och tre stjärnor V75.

 

De kommer från alla håll…
Dagens tävlingar bjuder på gästspel av hästar med hemvist från Bollnäs i norr, Jägersro i söder, Åbyfältet i väster och Finland i öster. Från vårt östra grannland gästar Tapio Perttunen som är tillhör Finlands toppskikt med snart 6.000 segrar.
29-årige Rikard N Skoglund, Bergsåker,  har på två månader, sedan uppsittningen i Kriteriet, gått från en halvdold tillvaro till att köra åt ett flertal av landets största tränare. Idag är han på Mantorp. För första gången? Nej, redan som 20-åring körde han faktiskt ett rikstotoförsök här med Don’t Stop. Då som lärling hos Åke Svanstedt. Hur det gick? Först utan spelad till 36 gånger pengarna. Dags för efterlängtad revansch?

 

Välkommen till dagens tävlingar!

Thomas Knutsson
SportchefFrån Mantorpsprogrammet inför tävlingsdagen söndag 2 december 2018.

Senast ändrad fredag, 30 november 2018 13:30

Annons - Sponsorer

Våra sponsorer

ahmans.jpgexeo.jpgforsbergs.jpgostkustens.jpgvallagruppen.jpgahmans.jpgexeo.jpgforsbergs.jpgostkustens.jpgvallagruppen.jpg