Tränaren Toste Norgren, hästen Veams Benelli och Anton Knutsson vid prisutdelningen.

Två hemmasegrar

Veams Benelli och Ufo Del Rio hette hemmahästarna som vann lopp under måndagskvällen. Toste Norgren-tränade Veams Benelli vann ett Wången Cup-lopp med Anton Knutsson. Stefan Dahl anlitade Petter Karlsson som lotsade Ufo Del Rio till en smått överlägsen seger utanför V64-spelet.

Wången Cup-loppet var en ihålig historia sedan den tilltänkta favoriten Bahama Breeze blivit struken under eftermiddagen. Stor favorit blev istället Fiona Journey (körd av Max Karlsson) som dock straffade ut sig, med galopper i dom tre första svängarna.

Veams Benelli (bilden) kom fint igenom och var placerad utanför ledaren inför slutvarvet. Redan 650 m kvar övertogs ledningen och sedan drygade körande Anton Knutsson ut segermarginalen till hela sju längder. Segertiden blev enkla 1.16.5a/2140 m. Förstapriset var 30.000 kr och segern var Toste Norgrens fjärde i år.

Ufo Del Rio startade med bakspår över kort distans, men läget var ingen nackdel då täten öppnade i ett friskt tempo. Favoriten Symphonic Ida galopperade på väg till ledningen efter 300 m. Istället kunde Ugly Duckling överta ledningen från Donna Dixie strax efter att första halvvarvet öppnats på 1.09,9!

Ufo Del Rio fick sträcka ut i spåren 400 m före mål och på upploppsrakan var han klart starkast och vann loppet med fem längder på tiden 1.13,5a/1640 m. Stefan Dahl tog därmed sin tionde tränarseger under året.

Stort favoritfall

V64-spelet inleddes annars med ett stort favoritfall. Jättefavorit var Fredric Palema som var streckad på hela 70% av alla systemen. Körande Mikael J Andersson tvingade ge sin häst en vid första sväng, innan ekipaget nådde ledningen efter 550 meter.

Den hårda inledningen i 1.09-tempo satt i benen in på upploppet, då favoriten utmanades av Ingo och Christoffer Eriksson som tagit sats från köpositionen på sista långsidan. Redan 100 kvar var favoriten slagen och Ingo vann till slut ganska lätt. Bara 3% hade streckat vinnarhästen.

-Han var duktig som treåring och det fanns höga krav på honom i år. Men det har bara strulat för hästen. I träningen hade jag dock märkt att han är på gång, så jag räknade med att han skulle göra en bra insats idag. Ingo gjorde en femstjärnig insats sista 700, betygsatte Christoffer Eriksson.

Dubblade inom V64-spelet

I somras blev flyttade Ville Karhulahti sin tränarlicens från Solvalla till Axevalla. Det verkar ha gett honom en nytändning och finländaren är i det s.k. flytet för dagen. Han anlitas också allt flitigare som körsven av både proffs och amatörer.

Första segern inom V64-spelet togs i den tredje avdelningen där han körde favoriten Smokey Herman till ledningen efter en snabb inledning. Tempot ströps sedan markant och den Aneby-ägde valacken hade inga besvär att hålla undan.

-Det gick inte att hålla ledningen, men jag förstod att det skulle gå att överta den i ett andra skede. Vi fick sedan köra väldigt sakta en bit och det var det som behövdes för att hästen skulle hålla ända in i mål, berättade Ville efter målgång.

Andra V64-segern kom bakom egentränade treåringen Piteraq i den femte avdelningen. Här fanns lite tur med i bilden, då Ville Karhulahtis häst satt fast bakom ledaren in mot slutsvängen. Men strax senare bröt hästen utanför rakt ut och störde en bakomvarande konkurrent som var på väg att attackera. Det gjorde att Piteraq fick fritt spår. In på upploppet slog treåringen klorna i tätduon och vann säkert.

Amatör vann också dubbelt

Hårdsatsande amatören Christer Otterström med licens på Solvalla hade också en jubelafton. Efter två perfekta styrningar med Beluga Bac och Staro Mojito skar han mållinjen som vinnare med båda sina fyraåringar.

-Beluga Bac körde jag bort senast och Staro Mojito kändes väldigt fin i värmningen. Första gången jag vinner dubbelt en V64-dag, sa segerkusken efter målgång.

 

Tomas Thell / Roger Elebring

Foto: Magnus Strömsten

Image
Image

Mantorp Arena har alltid hästen i centrum.
Trav- och ridsporttävlingar är givna i kalendern men där finns också andra spännande evenemang. Prenumerera på vårt nyhetsbrev så missar du inget!

VÄLKOMMEN!