Jonny slutar som proffstränare

Efter att ha vikt sitt yrkesliv åt travsporten kommer Jonny Stjernström, som fyller 60 år inom ett par veckor, att avsluta sin proffstränarkarriär den sista mars. Den sista mars pensionerar sig Jonny från tränarlivet.

Jonny är i stort sett uppvuxen på Mantorptravet. Han började springa på stallbacken redan i samma veva som han började skolan. Mamma Ingrid och pappa Lennart hade naturligtvis vårdnaden om Jonny men fick rent praktiskt närmast dela den med travsporten redan under barn- och ungdomsåren.
- Ja, jag tillbringade mycket tid i Erling Lejons stall där jag hjälpte till. Redan som sjuåring fick jag faktiskt köra häst. En motionstur på småvägar runt travbanan, minns Jonny.
- Såna saker etsar sig verkligen fast i minnet. Och det första snabbjobbet på tävlingsbanan körde jag med Erlings Bolsjoj. Då var jag 13 år.


Travtränartätt i klassrummet
Att travsporten var det dominerande intresset under skoltiden är lätt att förstå. Det räcker med en titt på ett skolfoto från Vifolkaskolan i Mantorp från mitten av 70-talet (se bild ovan) så inser man det mesta talade för en framtid i travsportens tjänst.
- Ja, fyra grabbar i min klass blev så småningom proffstränare. Förutom mig själv Jimmy Takter, Johan Lejon och Roger Pettersson. Och i parallellklassen gick Per K Eriksson…
- I min klass gick också Mona Andersson som inte synts utåt lika mycket. Men hon har också jobbat med travhästar hela livet hos Lennart Forsberg.


Byggarbetare eller militär? Njaa…
Men som var fallet med många andra likasinnade från den tiden, blev det i Jonnys fall inte någon anställning som lärling direkt efter grundskolans nionde klass.
- Nej, jag gick gymnasieskolans byggnadslinje på Dackeskolan i Mjölby. Och på sommarloven jobbade jag på Mantorptravet med banskötsel och anläggningsarbeten.
Men någon karriär som byggnadsarbetare blev det aldrig för Jonny. Istället tog han värvning inom infanteriet (I4 i Linköping). Efter en 15 månader lång utbildning med värnplikten inkluderad blev det dock hästar igen.
- Ja, hästarna och travsporten drog och jag påbörjade min första heltidsanställning hos Christer Järlesjö på Mantorp. Efter att också ha jobbat för Göran B Andersson och Erling Lejon kvitterade jag ut min proffstränarlicens i oktober 1987. Och på den vägen har det varit, säger Jonny.

Matti hästen i Jonnys hjärta
Jonny har av och till också fört en kamp mot övervikt. Efter år av viktuppgångar och nedbantningar genomgick Jonny en gastric bypass (magsäcksoperation) för ett par år sedan. Det innebar också att han kunde göra comeback i tävlingssulkyn.
- Ja, det var roligt och jag fick också en smakstart som kusk med flera segrar. Bl a vann jag tre raka segrar med Ferrell. Dessutom har jag hållit min matchvikt allt sedan dess och ligger numera på 80 kg.

- Den häst som annars legat mig varmast om hjärtat är nog Matti Marc. En häst som jag själv födde upp och som vann ett 20-tal segrar med. Han såldes sedan till Tyskland.

”Tacksam för trogna hästägare”
I tisdags var Jonny på Färjestad för att leverera två av hästarna till Mikael J Andersson.
- Ja, Ferrell gick till Micke direkt efter senaste starten på Örebro för någon vecka sedan. Samma ägares två andra åkte vi upp med härom dagen. En av dem var M.T.Orlando som kvalade på Mantorp kvällen före.
- Han gick då 20,3 med en större galopp på vägen. Det känns bra att lämna honom ifrån sig i bra skick. Det handlar om yrkesheder och kollegialitet, säger Jonny.
Dagen därpå ledde Jonny över stallets två sista hästar till Mantorpskollegan Joakim Wallin.
- Båda ägs av Christer Persson som har varit hästägare hos mig i 32 år. Jag är tacksam över att ha haft turen att ha trogna hästägare. Och hästarna som gick till Micke J ägs av Anders Carlsson som jag haft som hästägare i 16 år.

- Joakim Wallin och jag har känt varandra väl genom alla år.  Under en treårsperiod i början av 90-talet bedrev Jocke och jag något av ett popstall med gemensam rörelse även om jag stod för licensen, berättar Jonny vidare.
- En av mina roligaste segrar var då jag vann ett V75-lopp på Kalmar med hans Lord Jackon. Jocke hade fått benet avsparkat i samband med en seger på Axevalla. När han segerdefilerat sparkade Little Miss Devil bakut och prickade Jockes ben som gick av. Det var roligt att hjälpa Jocke till en V75-seger när han var konvalescent, ler Jonny lite underfundigt.

Byter stenmjöl mot vattenskvalp
Men nu väntar alltså ett liv utan hästar? Jonny ler lite osäkert inför insikten om det nya livet.
- Ja, jag hoppas det…
- Missförstå mig rätt. Att vara travtränare är en livsstil och jag har trivts fantastiskt med det. Men jag ser fram mot ett liv med en frihet att disponera sin tid på ett sätt som inte är möjligt som proffstränare.

- Och det är tufft för alla i branschen men jag vill nog påstå att tillvaron har blivit speciellt tuff för de mindre tränarna. Jag tror säkert att det är tufft för de stora också. Men strukturen har förändrats. Förr fanns inga tränare med 150-200 hästar på träningslistan, menar Jonny.

Och några problem att fylla tiden som pensionär oroar inte Jonny.
- Jag tycker om att fiska och har haft en liten båt i några år. Jag tror jag har haft den i sjön sammanlagt tre gånger under tiden.
- Jag har den på en trailer och ser fram mot att växla mellan sjöarna Drögen och Sommen.
Fiske är en njutbar sysselsättning för Jonny. Och även om tillfällena hittills inte varit lika frekventa saknar han inte storfångster genom åren.
- Jag drog upp en gädda på 10,2 kg en gång. Det är mitt personrekord. Kanske kan det bli fisk lite oftare på middagsbordet framöver…

Zinzan Cash vid sitt enda uppträdande på Mantorptravet
Image

Mantorp Arena har alltid hästen i centrum.
Trav- och ridsporttävlingar är givna i kalendern men där finns också andra spännande evenemang. Prenumerera på vårt nyhetsbrev så missar du inget!

VÄLKOMMEN!

ANNONS