söndag, 21 april 2019

Tävlingskarriären över för Royal Fighter

Skrivet av  Publicerad i Mellan tävlingsdag torsdag, 20 september 2018 11:31
Betygsätt den här artikeln
(0 röster)
Royal Fighter har varit en källa till mycket glädje. Här är det Per Rodert, Jennifer Tillman och Per K Eriksson som drabbats av något som närmast kan betecknas som glädjefnatt. Royal Fighter har varit en källa till mycket glädje. Här är det Per Rodert, Jennifer Tillman och Per K Eriksson som drabbats av något som närmast kan betecknas som glädjefnatt.

Royal Fighter har gjort sitt sista tävlingsframträdande. Tränaren Per K Eriksson har tillsammans med ägareparet Per Rodert och Christina Nilsson tagit beslutet att definitivt lägga tävlingskarriären på hyllan.
- Ja, så blir det. Tanken var att han skulle göra några starter under hösten för att sedan verka i aveln i vår, säger Per.
- Egentligen var årsdebuten planerad till i maj men i samband med att han började bli redo för start,  fick han en känning i ett gaffelband som även tidigare besvärat honom i perioder. Det gjorde att comebacken blev försenad till i september, säger Per.
Loppet det då handlade om var Sprinterkrevaden.
- Just det, även mot bakgrund av att det var första starten på tio månader var insatsen inte av det slaget att vi vill fortsätta tävla. Han kom ur loppet på ett bra sätt, är fräsch efter och allmänna formen är fin. Det fattas dock en bit till den rätta tävlingsformen och vi vill inte pressa honom dit. Det skulle ju ändå bara handla om några starter till, förklarar Per.

Detta gjorde att man tänkte om beträffande de tilltänkta höststarterna. Så i vår blir det alltså avel för Varenne-sonen Royal Fighter.
- Ja, han är en Varenne-hingst av den rejäla sorten. Varenne har haft många andra bra tävlingshästar i Sverige, ex vis Lisa America och Twister Bi, och Royal Fighter tillhör tveklöst toppskiktet.

. Dessutom med riktigt intressant möderne. Jag tycker att han bör ha ett attraktionsvärde på avelsmarknaden, säger Eriksson.
När förstod du att Royal Fighter hade det där som kunde göra honom till en topphäst?
- Som tvååring. Han gick faktiskt 1.15 över 1640 i jobb redan då. Där kände jag att det rörde sig om en häst som kan gå långt. Det visade sig dock att han behövde tid på sig att mogna och vi tog upp och så att säga backade en bit igen. Det dröjde sedan ett tag innan polletten så att säga trillade ned, menar Per.
Som också, inte helt oväntat, anser att hans första Elitlopp 2015 var det stora ögonblicket i Royal Fighters karriär.
- En magisk dag. Han vann försöket från dödens och fick sedan aldrig fritt i andra ytter på upploppet som fyra i finalen. Med lucka tror jag att han hade vunnit även finalen, menar Per.
Royal Fighter var verkligen färsk i dessa sammanhang. Vilket också bidrog till hypen runt honom i Elitloppet. Han var på förhand något av Elitloppets snackhäst det året.
- Ja, bara någon dryg månad före Elitloppet var han trea i ett silverdivisionsförsök hemma på Mantorp. Sen gjorde han ytterligare två starter före Elitloppet. Jättestark som trea i ett gulddivisionslopp och imponerande i det sista Elitloppstestet på Solvalla. Då förstod jag att nu, nu har det lossnat på allvar, minns Per.
Hur vill du beskriva tävlingshästen Royal Fighter?
- Han har en enorm teknik, är både snabb och stark. Dessutom stenhård i psyket. Hur hårda lopp han än hade gått, var han pigg och matglad hemma i stallet.

Totalt kom Royal Fighter att göra 89 starter varav 15 slutade med seger. I reda pengar sprang han in 2.971.305 kr Rekordtiden 09,7a noterade han i både försök och final av Elitloppet 2016. Totalt underskred han 1.10-strecket vid fem tillfällen.
Per Rodert och Christina Nilsson är uppfödare och har ägt Royal Fighter allt sedan födseln. Likaså ägde man såväl mamman som mormodern.
Royal Fighter hela tiden tränats av Per K Eriksson och skötts av hustrun Tina. Jennifer Tillman körde hästen i 64 av de 89 starterna.
En avtackning av Royal Fighter är planerad på Mantorp i samband med V75-tävlingarna lördag 22 december.

Senast ändrad torsdag, 20 september 2018 13:31

Annons - Sponsorer

Våra sponsorer

ahmans.jpgexeo.jpgforsbergs.jpgostkustens.jpgvallagruppen.jpgahmans.jpgexeo.jpgforsbergs.jpgostkustens.jpgvallagruppen.jpg