76-åring i centrum vid breddtävlingar

Mantorptravet - travsport

Mantorp Travsport | 76-åring i centrum vid breddtävlingar

Han har kört travlopp och tränat travhäst sedan 1966, eller i 53 år om man räknar om det. Igår på Mantorp vann 76-årige Lars-Erik Nilsson det avslutande loppet bakom sin egentränade Baton Westwood.

Vid Mantorptravets start 1965 började Lars-Eriks far Karl Evert Nilsson att intressera sig för travsport. Året efter blev fadern travamatör och han lockade in båda sönerna Lars-Erik och Sven-Gunnar i hästarnas värld.
-Jag tog körlicens samma år. På den tiden fick man körlicens om man kört ett snabbjobb ihop Mantorptravets champion Sture Lindström och han gav den nådiga nicken. Ett minne är att jag i första starten körde en av pappas hästar och körde fyra tiondelar snabbare än vad pappa någonsin gjorde med samma häst, säger Lars-Erik.

- annons -

Mer om vår nyhet...

120 segrar totalt
Bröderna Lars-Erik och Sven-Gunnar har i alla år tränat hästar, ett flertal bra hästar det blivit genom åren. Den bästa var snabbloppsstjärna Onyx Chateau som åren runt 1980 firade stora framgångar med 45 segrar och nästan 800.000 kr intjänat.
-Nyligen räknar vi efter. Våra hästar hade tillsammans vunnit 120 segrar. Det är väl ett hyggligt resultat, tycker 76-åringen.

Nyckelkusk inom V5
Det händer nästan aldrig att en 76-årig körsven är nyckelkusk inom V5-spelet. Men det var Lars-Erik Nilsson igår på Mantorp. Först med treåriga Julietta Doc i avdelning 3 och sedan med Baton Westwood i avdelning 5.
-Tyvärr klarade inte treåringen femtespåret i starten och jag valde då att inte starta henne efter en omstart. Med Julietta Doc var jag mer segersäker än min andra häst. Bättre gick det med Baton Westwood, som jag körde till ledningen med från start och vann lätt, berättar segerkusken.

Fler unga borde bli amatörtränare
Lars-Erik Nilsson blev pensionär för många år sedan, så idag är det hans enda arbete i vardagen att träna travhästar.
-Det är synd att det är så få unga människor som börjar träna travhäst. Till att vara amatörtränare är en fantastisk fritidssyssla, det kan jag rekommendera alla. Dessutom kan man även på ålderns höst tävla i travlopp och hävda sig i konkurrensen, avslutar travamatören från Västerlösa.

Tomas Thell

Image
Image

Mantorp Arena har alltid hästen i centrum.
Trav- och ridsporttävlingar är givna i kalendern men där finns också andra spännande evenemang. Prenumerera på vårt nyhetsbrev så missar du inget!

VÄLKOMMEN!

Image

Boka bord till vår restaurang eller till vår caféläktare. För information om menyer, tider för ankomst, bokning etc. Se nedan.