söndag, 21 april 2019

April månad har varit Kim Erikssons bästa hittills i år, det kan vi redan skriva drygt halvvägs i månaden.
Igår på Jägersro konfirmerades det ytterligare då Mp-kusken tog en dubbelseger inom ATG’s V64-spel.

Kim vann först med Jan Hellstedt-tränade Linda Sånna och sedan loppet därefter med Mats Svanhall-tränade Dumas Sand.
Hästarna var lågt betrodda, 5% respektive 1% på V64-spelet.

Linda Sånna deltog i ett sprinterlopp bakom bilen och loppet började med en kort startgalopp för det stoets del.
Kim anslöt som sista häst utvändigt.
Trots inledningen var det Linda Sånna som anföll i spåren 750 m kvar. Hon speedade oerhört fort på den bortre långsidan och övertog ledningen drygt 200 m senare.
På pigga ben höll sedan hårt betrodda Greenwood-duon Hector och Henrik på ett behörigt avstånd upploppet ned.
Segertiden blev 1.13,4a/1640 m.
– Hon fick riktigt bra senast i ett tufft lopp i dödens, det hade jag koll på. Hon ville verkligen iväg och klapp iväg i galopp. Och hoppade själv rätt i trav. Det var en riktigt vass prestation och det var så att jag började fundera i sista sväng om jag räknat fel, var det ett varv till, sa Kim Eriksson till jagerso.se efter loppet.

Loppet därefter var det dags för Dumas Sand som har hunnit bli tolv år. Av insatsen att döma så kan nog tolvåringen tävla ett eller två år till.
I ett långlopp över 3140 m startade duon från ett springspår på 3160 m. Kim prickade starten bra men fick ändå backas ned i kön, där han ”punktmarkerade” loppets favorit Sevilla första 1400 m.
På slutvarvet gled Kim Eriksson fram utvändigt ledande Kung Edvard som inte hade något svar. Med i släptåg bakom fanns Sevilla och Tim Frontline. Den förstnämnda hade ingen bra dag och var inte körbar sista 300 m av loppet. Kim passade på att dra undan och ”stjäla” loppet. Tolvårige Dumas Sand segrade på tiden 1.15,9/3160 m och Kim var förstås glad efter loppet.
– Vad kul! Det här är en av mina favorithästar. Det känns som det var tio år sedan jag vann mitt första V75-lopp med honom. Han somnade till lite halvvägs men när han fick närkontakt med ledaren fick han bättre fart och när vi kom förbi blev han jätteglad och kammen växte på honom, sa Kim Eriksson.

Utöver vinnarhästarna körde även Kim Battle Ship och Joan C.Boko som bägge slutade trea.

Kim har under april månad kört 51 lopp och tio av dessa har vunnits, därutöver sex andraplatser och elva tredjeplatser. Dom 51 loppen har genererat vinnarodds hos ATG, på dom tio vinnarna på drygt 114 gånger. Så det lönar sig att satsa på Kim Eriksson!

Fyra hästar i V86-loppen på Åbytravet i kväll. Vid söndagens STL-trav på Romme kör Kim duon Copaca Banana och Speedy Foxy Vicane.

I helgen som gick vann både Stefan Dahl och Anders Källberg varsin tränarseger.

Mest pengar drog Stefan Dahl in då Shutter Island segrade i ett lopp på Axevalla med ett förstapris på 35.000 kr. Anders Källberg fick nöja sig med 10.000 kr då han själv ”rattade” sin d’Amore till en spetsseger på Vaggeryd.

Stefan Dahl-tränade Shutter Island kom till start i ett flerklasslopp och stoet tillhörde en av flera motbud till storfavoriten Erwin.
Från ett springspår på distansen 2160 m, prickade Peter Untersteiner fint och placerade stoet som trea på innerspår. En position som förbättrades ytterligare då Cayucos klev ut i dödens efter ca 600 m.
Loppets favorit Erwin attackerade när tempot i täten skärptes och Stefan Söderkvist blev hängande med hästen i spåren och var slagen redan ett halvvarv från mål.
Strax före sista sväng kom Peter Untersteiner ut i andraspår snett bakom ledaren med Shutter Island. Det sexåriga stoet kopplade greppet på ledande Brottarn snabbt och svarade även snabbt avslutande Cat’s Klondike den sista biten.
Segermarginalen skrevs till en halv längd och segertiden blev fina 1.15,6/2160 m.

Segern var Stefan Dahls andra för året och han ligger på en andraplats i tränarligan med 152.400 kr, bland amatörerna på Mantorptravet, efter ledande Karin Hall.

Även Anders Källberg grejade andra årssegern, såväl som tränare som kusk, då d’Amore vann ett autolopp över 2140 m.
Från ett femtespår bakom bilen pressade sig Anders Källberg till ledningen i mitten av den första kurvan.
Kort därefter kördes Carlossatisfaction fram utvändigt om Mp-hästen och tempot låg hela loppet runt 17-strecket. Trots det moderata tempot för klassen blev fältet splittrat redan efter ett varv. På slutvarvet var det endast Carlossatisfaction som kunde följa i Mp-hästens tempo. På upploppet lämnade dock d’Amore förföljaren och vann loppet säkert på tiden 1.17,3a.

På endast nio starter i år, gjorda av stallets hästar d’Amore och Mellby Eye Catcher, har två segrar och totalt sex pallplaceringar tagits. I pengar har det blivit 68.800 kr inkört till stallet. 

Amatörtränarna Johan Leif Gustafsson och Karin Hall slog till med varsin tränarseger vid tävlingarna igår. Johan Leif’s Åskar Hebre vann den tredje löpningen medan Hall’s Cognac Sisu (bilden) avslutade kvällen tillsammans med Ulf Eriksson.

Micael Stjernström körde ett perfekt lopp med Åskar Hebre. Liftade med i rygg på ledande Ikaros Di Quattro och när denne galopperade för Hans Crebas mitt i slutsvängen kunde Stjernström köra ”rakt fram” till seger. Detta var årets nionde seger för Micael Stjernström och han är fortfarande segerrikast bland amatörkörsvennerna i Sverige 2019. Segern var Åskar Hebre’s första i karriären och Johan Leif Gustafssons andra för året.

Karin Hall’s Cognac Sisu har kommit tillbaka fint efter en gaffelbandsskada. Med tre lopp i kroppen var hästen segermogen i P21-loppet som avslutade travkvällen. Ulf Eriksson kunde inte försvara sig mot katapultstartande Monsieur Oli Doll men återtog ledningen mitt i den första kurvan. Resten av loppet var odramatiskt och hästen kunde länsa undan till en överlägsen seger, fem längder före tappra Adamant. Segertiden blev fina 1.15,8a/2140 m och det såg ut att finnas krafter kvar i mål.
Karin Hall leder tränarligan bland amatörerna, på Mantorptravet med 177.000 kr inkört hittills i år, via två segrar.

Det var annars en favoritbetonat omgång vid Mantorptravets V64-tävlingar. Men en skräll ordnade estländskan Olga Sehlova, när hon i den fjärde avdelningen lotsade in fyraåriga Nika till en lätt seger.

Olga Sehlova mötte jag för snart tio år sedan. Hon arbetade då med att köra in unghästar vid travbanan i Tallinn. Men redan då hade hon börjat tittat mot den stora granne Ryssland i öst. Där skaffade hon sig alltmer kontakter och sålde en del välstammade hästar. Ofta handlade det om toppstammade ston som kördes till de bästa hingstarna i Europa och franska toppar som Ready Cash och Bold Eagle.
En av första hästarna som föddes upp var den nu fyraårige Ready Cash-sonen Marrakesh. Ifjol vann han fem segrar innan Marrakesh som favorit förlorade det finska Kriteriet där han slutade fyra. Olga Sehlova har verksamhet i tre olika länder och i Sverige driver hon ett mindre stall i Nykvarn utanför Södertälje med sex unga hästar.
Hennes enda starthäst är fyraåriga Nika. Efter ett par imponerande triumfer var Olga Sehlovas sto ganska påpassat av spelarna inför gårdagens start på Mantorp. Stoet följde med från kön varvet från mål, men redan 300 kvar såg man att Nika skulle vinna.
-Hon är väldigt orutinerad och kan mest springa rakt fram. Hon måste får rutin och även klara kurvorna felfritt. Idag kände jag redan varvet från mål att idag vinner jag, avslöjade estländskan i segerintervjun.


Kim fällde favoriterna två gånger

En liten överraskning blev det även i V64-avslutningen. Förhandsfavoriterna Sete och Dream Night Palema fick svar av invändige Andy Pandy One. Det var full körning i 1.09-tempo innan Dream Night Palema fick ledningen efter 700 meter.
Den tuffa inledningen satte sig i benen på förhandsfavoriterna till slut. Perfekt framlotsad från bakspår var Kim Eriksson bakom fjärdehandsfavoriten Liam Dana. Med krafter sparat vid målgången skar duon mållinjen på fina tiden 12,2a.

Kim vann även ett försök ingående i ”Sikta mot stjärnorna”-serien med Claes Svensson-tränade Jetstream Rapida som spurtslog favoriten Gordon Mearas. Han har därmed tagit sju segrar på hemmaplan i år och är tre segrar efter Carl Johan Jepson som avstod tävlingarna på grund av en avstängning.


Tomas Thell / Roger Elebring

Måndag 15 april - V64-tävlingar

Tävlingsdagen innehåller 11 lopp. Första start ca kl 18.20. Starttid för V64-1 är 19.30. V4-spelet startar 20.14.

Vår värmningsexpert Tomas Thell bevakar värmningarna inför V64- och V4-loppen och redovisar här fortlöpande sina intryck av hästarna, både på banan och på webben.

Lämna inget åt slumpen - följ Tomas Thells värmningsrapporter!


V64-avd 1:
1 They Don't Know fick öka farten lite i värmningen, men såg inte helt spänstig ut. Bra läge och kan en del, plats som bäst. 
2 Omay Southwind smidig i värmningen. Blek senast, men kan en del i ljusa stunder. Får kanske rygg på ledaren och liftar med till en plats. 
3 Princess Teemer låga tempon i uppmjukningen. Visat fin form och kan vara ett platsbud. 
4 Maremma Sock spänstig i värmningen. Men har inte visat något som duger här. 
5 Cessna S.S. positiv i senaste starten. Såg ok ut i värmning. Plats om det stämmer på vägen. 
6 Rianna Trot öppnar snabbt i provstart strax innan lopp. Ser laddad ut. Matlappsjägare. 
7 Zourane Kronos urläcker i värmningen när hon fick öka farten till slut. Stjärnämne, som är bästa singelstrecket på V64-spelet. 
8 Zolicia smidig och fin i provstart strax innan lopp. Svårt läge och krigar om platserna bakom storfavoriten, 
9 Fantasia Newport spänstig i värmningen och såg ut att ha gått framåt med loppet i kroppen. Slåss om platserna närmast bakom storfavoriten. 
10 Wahtoshi kan mycket i ljusa stunder. Helt ok i värmning. Siktar på placeringarna bakom storfavoriten. 
11 Charmante Amok smidig i uppmjukningen. Kan en del, men behöver nog lopp i kroppen. 

 

V64-avd 2:
1 Rapide Yoda låga tempon i värmningen. En rejäl sort som gjort flera bra insatser. Gynnad av strykningarna. Räknas med segerchans. 
2 Karin Arriba ok i värmningen. Liftar med till en matlapp. 
3 Singoalla S.I.R. bara låga tempon i värmningen. Siktar på en mindre peng. 
4 Sergent d'Inverne 
5 Esther Luxarve smidig i värmning. Smyger till en liten peng. 
6 Deede Star smidig i värmningen. Har vunnit tre av fyra starter. Segerstrider. 
7 Bear Bucket såg bra ut i värmningen. Har varit osäker i loppen. Kan en del, men rubbar inte täthästarna. 
8 Dark Steed

 

V64-avd 3: (V4-1)
1 Orne Asa avslutade okey i värmningen. Liftar med till en matlapp. 
2 Mr Lindy 
3 Felix V.M. kanonfin i bakvarv när han fick sträcka ut. Tar ledningen och släpper. Segerstrider med lucka i tid. 
4 Dizzy River såg löpsugen ut i lätta bakvarv. Kapabel att segerstrida. 
5 Mack Dragan ser jättefin ut i värmningen. Tar nog över ledningen i ett tidigt skede. Svårslagen i dne positionen. 
6 Explosive Merlot ser fin ut i värmningen. Är bättre än raden och ett motbud till favoriten.
7 Donatella Center ser inte helt smidig ut i värmningen. Får nog svårt.
8 Whisky Akema bra i lätta bakvarv. Svårt läge och får nog backa ned. Behöver nog ett lopp i kroppen innan han är segeraktuell. 
9 Ferrari Kievitshof lite stel i bakvagnen. Vann ett ganska billigt lopp senast. Fint läge och kan vara ett platsbud. 

 

V64-avd 4: (V4-2)
1 Fanny C.D. ok i bakvarv. Liftar med och får en matlapp. 
2 Golden Circle ok i bakvarv, men har inget visat. 
3 Certo Cito lugnt i bakvarv. Ledde länge senast. Distansen ett frågetecken. Möjligen vid stor gardering. 
4 Totally Face pigg i bakvarv och ser laddad ut. Har gjort flera bra lopp, men klarar inte att göra så mycket själv i loppen. Kan skrälla med rätt resa. 
5 Othella Marke värmdes i bakvarv med tränaren i vagnen. Blir bättre och bättre. Given på kupongen.  
6 Nika ok i bakvarv. Imponerat vid segrarna. Troligen gynnad av distansen. Mitt förstastreck. 
7 My Way Star kan en del i grunden. Intetsägande kvallopp. Behöver nog lopp i kroppen. Garderingsstreck.  
8 Pine Chocolate avslutade skapligt i värmningen. Har fin form och streckas om man garderar stort. 
9 Addiction smidig i värmningen. Gynnad av distansen och är ett skrällbud. 
10 Candy Crush ser stark ut och vann senast från dödens. Gynnad av distansen. Tidigt streck. 
11 I Scream Ice Cream 
12 Anemon såg ok ut i värmningen. Kan vara gynnad av distansen. Garderingsstreck. 
13 Laurenti ser fin ut i uppmjukningen. Kan en del och streckas tidigt. 
14 Nettan Sånna värmdes i bakvarv och såg ok ut. Jagar en mindre peng från ett svårt läge. 
15 Borups Syren 

V64-avd 5: (V4-3)
1 Arras Cando såg bra ut i värmningen. Kan öppna bra och segerstrider om han får ledningen. 
2 Imakeyouproud ser pigg ut i bakvarv. Har ett par lopp i kroppen. Plats som bäst. 
3 J.H.Respons såg löpsugen ut i lägre tempon. Har ett fint utgångsläge och är ett typiskt garderingsstreck. 
4 Forza Rapida lite het inledningsvis i värmningen, men lugnade ned sig efter hand. Startraket som vill till ledningen. Vann senast från just den positionen. Tidigt streck.  
5 Mega Moon fin i provstart strax innan lopp. Gillar distansen och är ett platsbud. 
6 Wunder Dream lugnt i bakvarv. Gillar distansen och har vunnit förr för Kim. Hoppas på en mindre peng.  
7 Tex Ritter smidig i värmning och imponerade vid segern. Roligt streck om man letar en överraskning. 
8 Mr Tjabba Tjena ok i lättare värmning. Jagar en matlapp. 
9 Victoria Lane dunderfin i värmningen. Har imponerat vid segrarna. Givet streck. 
10 Prinsen One såg ok i värmningen. Är bättre än raden, men jagar en mindre slant. 
11 Ceylon Dream 
12 La Marke värmdes i bakvarv. Svårt läge och jagar en mindre slant. 

V64-avd 6: (V4-4)
1 Rox'n Dynamite värmdes i bakvarv. Jagar en matlapp. 
2 Andy Pandy One smidig i värmningen. Har form enligt tränaren. Tredjestrecket i loppet. 
3 Sete smidig i värmningen. Startsnabb och fungerar bäst i ledningen. Segerstrider från ledningen. 
4 Hugo R.C. ok i bakvarv. Inte på topp i senaste starterna. Väl kort distans för att passa perfekt. Känns inte het. 
5 Valnes Doris lugnt i bakvarv. Startsnabb och trivs på distansen. Plats som bäst.  
6 Dream Night Palema avslutade snabbt i värmningen. Ser kanonfin ut. Måste ha toppchans. 
7 In Line Tooma lugn provstart strax innan loppet. Startsnabb och går bäst i ledningen. Får nog svårt att nå den positionen. Plats som bäst. 
8 Utter lugnt i bakvarv. Bra insatser förra sommaren. Tråkigt läge. Matlappsjägare. 
9 Temple of Dreams lugnt i bakvarv. Måste visa innan man kan tro på honom.
10 Liam Dana ser bra ut i ledningen och har form. Trivs på distansen. Garderingsstreck. 
11 Melody Marke fin i bakvarv när hon fick sträcka ut. Matlappsjägare. 
12 Isla de Pinos ok i bakvarv. Dugger inte mot de här hästarna. 

Välkommen till en spännande eftermiddag och kväll på travbanan.

Anders Järnerot, uppskattad avelsbedömare och föreläsare, gästar och föreläser om avelsvärdering, val av avelshingst och exteriör.
Lokal: Ina Scot-logen med start kl 16.00.
Därefter följer en hingstvisning i Vinnarzonen på publikplats mellan ca kl 17.30-18.00.


Dessa hingstar kommer att presenteras live på Mantorptravet:
EXPRESS BOURBON (e Ready Cash)
FLOCKI D’AURCY (e Ready Cash)
MINNESTADS DUBAI (e Ready Cash)

Övriga endast via storbildsskärmen och Intern-TV:
OASIS BI (e Toss Out)
ROYAL FIGHTER (e Varenne)
SIMB CHAPLIN (e Pearsall Hanover)


Tävlingarna följs sedan från Ina Scot-logen, där vi erbjuder en latinamerikansk buffé för specialpriset 150 kr/person. Maten betalas på plats.
Anmälan till Hingstdagen och eventuellt buffé göres till roger.elebring@mantorp.travsport.se senast fredag 12 april.

 

 

Konstellationen Magnus Jakobsson bakom Stefan P Pettersson-tränade Scotch Brodde verkar vara ett gångbart koncept inom travet.
Fjärde starten tillsammans, gav tredje segern igår på Åbytravet. Segertiden blev nya rekordet 1.12,3a/1640 m och belönades med 35.000 kr.

Loppet hade endast åtta startande och förutom Scotch Brodde fanns också Mp-kollegan Forever Newport i startlistan. Denne travare som Karin Hall tränar kördes av Peter Untersteiner och hästen gjorde första starten som barfota runt om.

Medan Scotch Brodde tog en lugn start från sitt andraspår laddades mot ledningen från ett femtespår bakom bilen. Fantastica ville dock köras i spets av sin tränare Torbjörn Simberg och öppningen blev kostsamma 1.10,6 första 500 m, med ännu snabbare första 300m.

Scotch Brodde fick ett fint lopp i 2-par ytter, bakom två olika konkurrenter och efter varvning på 1.12,0 vred Magnus Jakobsson ut Mp-hästen för attack i slutsvängen. På pigga ben sprintade hästen förbi motståndarna och vann lätt utan att brukas för fullt. Där bakom fullföljde Forever Newport riktigt bra till andraplatsen via open-stretch. Tiderna för Mp-hästarna blev 1.12,3 och 1.12,5.

Segerkusken Magnus Jakobsson åkte till Mölndal från Edsvalla i Värmland enkom för att köra Scotch Brodde.
- Ja det stämmer. Det är en häst jag gillar att köra och det har ju gått bra tidigare för oss. Det var en rejäl körning i täten och vi behövde aldrig lägga något krut i onödan. Han vann utan att bottnas.

Tränaren Stefan P Pettersson fyllde i.
- Några av hans bästa lopp i karriären har han just gjort på Åbytravet tidigare utan att vinna. Nu passade det bra att Magnus kunde köra. Jag tror och hoppas att hästen räcker inom rikstoton framöver avrundade Stefan P Pettersson.

Ännu mer framgångar för Mp-folket noterades på Åbytravet då Kim Eriksson återigen var lyckosam. Efter trippelsegern på hemmaplan i tisdags så var Kim körledig under onsdagen. På torsdagskvällen på Åbytravet körde han fyra hästar och vann två lopp.
Segerhästarna var Claes Svensson-tränade Lyssum samt holländskfödde Gento som tränas på Jägersro.

Under fredagen kör Kim Eriksson sex hästar på Axevallas lunchtrav. På lördagen finns han på Jägersro för att köra en trio. Bland annat Claes Svensson-tränade Xanthis Coktail i ett STL-lopp.

Förra tävlingsdagen på Mantorp vann Kim Eriksson årets två första segrar på hemmaovalen. Igår var det ännu mer proppen ur, då Kim kammande hem en trippelseger under lunchtravet på Mantorptravet.

Redan i det inledande loppet satt han upp bakom vinnaren Copaca Banana (bilden). Kim Eriksson hittade tidigt ned i andrapar utvändigt. På sista långsidan attackerade duon och i slutsvängen var ekipaget i ledning. Kalmarhästen höll sedan lätt undan och vann före vasst spurtande Go De Luxe. 

Seger nr två
Dagsseger två togs i det fjärde loppet med Eaja Composite och här fick man se en del av segerkusken kvalitéer som körsven. Eaja Composite gled dryga varvet kvar fram till ledande storfavoriten Nixan Run. Kim Eriksson pressade på med sin häst och fick ett övertag in mot upploppet, när Nixan Run galopperade.
-Jag såg att ledaren fuskade med travet, därför pressade jag på över sista långsidan. Eaja Composite höll sedan de bakomvarande konkurrenterna ifrån sig över upploppet. Jag vann tidigt med hästen och tyckte han var fin. Men under vintern har Jan Hellstedts hästar haft en ”dipp”, men nu är det rejält på gång igen, tyckte Kim Eriksson efter målgång.

Seger nr tre
Tredje dagssegern med Symphonic Ida var också en körsvensmässig delikatess. Kim Eriksson följde med i tredjespår bakom anfallande favoriten Wishlist in mot slutsvängen. Men favoriten kom inte framåt och dryga 400 meter från mål passerade Kim favoriten invändigt. Det sparade många meter och Symphonic Ida hade det bästa spurtkrutet över upploppet.
-Jag hade många vägval under loppets gång. Det blev rätt och kanske får jag visa det här loppet för mina barn i framtiden i konsten att köra. Symphonic Ida är en trevlig häst om än lite småbekväm av sig, betygsatte segerkusken sin tredje vinnare.

Ny seger för Wisniewski - vilken duell
Kim Eriksson hade en fjärde seger på gaffeln med fuxen Dooley’s U.N.G. i det tredje loppet. Valacken drog stenhårt i ledningen, men lyckades inte skaka av sig utvändige Solkattens Chiron. Upploppet blev det en riktig duell, men det var Tomasz Wisniewski fyraåring som kopplade greppet strax innan mål på Dooley’s U.N.G.. Segertiden toppfina 1.13,7a över medeldistans och hästen kördes av Carl Johan Jepson.

Tredje hemmasegern kom i det sjunde loppet som vanns av lärlingen Jakob Smith bakom Tex Ritter. Denne sexårige travare delägs av kusken och finns i träning hos pappan Kenneth Smith sedan början av december i fjol.
Efter en löpning utvändigt om ledaren i hårt tempo (1.12,3 första 1000 m), hade hästen ändå mod att kliva ifrån till lätt seger på nya rekordet 1.13,4a/1640 m.
- Jag hade hästen som lärlingstränad på Axevalla tidigare. Men så fick jag så mycket jobb med arbetsgivaren Rickard Svanstedts hästar, så jag föreslog att morsan och farsan skulle testa hästen. Dom har gjort ett jättejobb med hästen berömde Jakob efter segern.

Tex Ritter gjorde nu fjärde starten för Kenneth Smith och redan i förra starten visade hästen uppåtform.


Tomas Thell / Roger Elebring

Annons - Sponsorer

Våra sponsorer

ahmans.jpgexeo.jpgforsbergs.jpgostkustens.jpgvallagruppen.jpgahmans.jpgexeo.jpgforsbergs.jpgostkustens.jpgvallagruppen.jpg