torsdag, 21 september 2017

Högklassig V64-a med Helen Ann Invitation

Skrivet av  Publicerad i Före tävlingsdag tisdag, 29 augusti 2017 11:15
Betygsätt den här artikeln
(23 röster)

 

Högklassig V64-a med Helen Ann Invitation

 

I kväll är det dags för tredje upplagan av Helen Ann Johansson Invitation. Loppet instiftades i samband med Mantorps 50-årsjubileum för två år sedan. Det körs dels för att självfallet hylla Helen för hennes insatser inom travsporten.
Helen Ann Johansson Invitation tjänar också som inspirationskälla för unga tjejer inom travsporten. Helen är ett föredöme för många kvinnor och i en tid då antalet aktiva minskar, gör Helen en insats för att försöka motverka en sådan utveckling. Sen vet vi sedan många år att kvinnor är lika duktiga kuskar som män. Ur den synvinkeln behöver kvinnorna inga egna lopp.

Helen evigt historisk
Att vinna Prix d’Amerique är alltid en bedrift i sig. Då Helen vann med Ina Scot 1995 var hon den första kvinna som såväl körde som vann det lopp som brukar betecknas som världens tuffaste. Helen var också världens första kvinnliga champion då hon på hemmaplan tog hem körsvenschampionatet 1990.
Och Ina Scot – ni vet väl att Ina vilar i vinnarzonen på Mantorptravet där hon har sin gravplats.
När det gäller den tvåbenta klassen på årets deltagare kan man konstatera att den är magnifikt hög. Den sju främsta i årets kvinnliga Sverige-topp finns på plats, tio av de elva främsta, elva av de tretton främsta…  Trots att Helen i vanlig ordning också varit mån om att bjuda in såväl unga talanger som etablerade kuskar.

Derbyfavorit i årsdebut
Vi bjuds på väldigt hög klass på deltagarna i denna V64-omgång. Man kan säga att i flera av loppen handlar det om kvalitet före kvantitet.
Exempelvis årsdebuterar fjolårets finske derbyfavorit Araw Hoss. Timo Nurmos sparsamt startade hingst var obesegrad fram till derbyt där han dock straffade ut sig med galopp i inledningen. I en trehästarsduell var han sedan knappt slagen som tvåa.
Med totalt blott sju starter innanför västen (varav två på Mantorp) årsdebuterar Araw Hoss nu i en helt annan penningklass än han tävlat i tidigare. Bland Araws konkurrenter i kväll märks bl a Daniel Redéns Reigning Moni som är en dotterson till självaste Moni Maker, ett av världens bästa ston genom tiderna.

 

Sju testar kriteriedistansen
Årets femte försök i treåringsserien Sikta mot stjärnorna avgörs också i kväll. Sju lovande hingstar provar kriteriedistansen. Endast två av dem har svenska fäder och båda dessa vann sina årgångars Travkriterium! För samma tränare, körsven, ägare och uppfödare!
Ytterligare två försök i Sikta mot stjärnorna återstår (16 sept 1640 autostart och 25 sept 2140 voltstart) innan finalen som äger rum måndag 9 oktober. Där väntar ett förstapris på 200.000 kr. I vanlig ordning handlar det i finalen om medeldistans.

 

Premiär för tvååringarna
Årets första tvååringslopp på Mantorp inleder kvällen. Sex ungdomar, hälften av dem amatörtränade ston, alla ännu oskrivna blad som befinner sig i inledningen av en karriär ingen vet vart den kommer att ta vägen. Fem av de sex deltagarna är debutanter.

 

Totalt bjuder kvällen på elva lopp varav tre faktiskt över lång distans. September och oktober är intensiva tävlingsmånader på Mantorp. Redan på lördag, fem dagar efter denna tävlingskväll, körs en ny tävlingsdag med helt annan profil. Då handlar det om breddlopp som i huvudsak vänder sig till den kategori hästar och kuskar som inte förekommer lika flitigt inom V64.

 

 

Välkomna till Mantorptravet!

 

Thomas Knutsson
Sportchef

Senast ändrad måndag, 04 september 2017 13:14

Annons - Sponsorer

Våra sponsorer

exeo.jpgforsbergs.jpgil_recyckling.jpgostkustens.jpgvallagruppen.jpgexeo.jpgforsbergs.jpgil_recyckling.jpgostkustens.jpgvallagruppen.jpg